Nieuws

« Terug naar overzicht

"Ze dwongen zelfs zwangere meisjes"

De elf leden van een Hongaarse pooiersbende die actief was in de Zuidbuurt, riskeren in totaal 83 jaar cel. De leiders tien jaar cel, de pooiers vier tot acht jaar. "Sommige pooiers dwongen zelfs zwangere meisjes om verder te werken", zegt procureur Lukowiak. De beklaagden zelf minimaliseren hun aandeel.

Aan het hoofd van de elfkoppige Hongaarse pooiersbende staan volgens het parket twee koppels: Jozsef (47) en Andrea J. (43) uit Ledeberg en Pal (47) en Barbara (39) T. Zij zouden in totaal 42 Hongaarse meisjes geronseld hebben en ze in Gent achter de vitrines van het Glazen Straatje geposteerd hebben. Sommige meisjes wisten dat ze als prostituee zouden werken, anderen werden gelokt met een job 'in de horeca'. Eenmaal in België wachtte de meisjes een waar schrikbewind. Ze moesten het verdiende geld afgeven, hun paspoort werd afgenomen, ze werden gedwongen om zonder condoom met klanten naar bed te gaan, kregen drugs toegestopt en werden bedreigd en geslagen.

Speed

"De meisjes waren echte geldmachines die speed kregen om niet in slaap te vallen. Ze moesten tot twaalf klanten per shift afwerken. Er werd zelfs een meisje van 17 jaar ingezet", aldus de advocaat van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, dat zich burgerlijke partij stelde. Hij hekelde vooral de rol van de pooiers. "De zwakheid van een ander gebruiken om je zakken te vullen terwijl je zelf geen poot uitsteekt, dat is er zwaar over", meende meester Luc Arnou. "De vrouwen werden herleid tot verhandelbare goederen, te huur aangeboden, zonder rekening te houden met het feit dat dit mensen zijn, met emoties en gevoelens. Mensenhandel is een van de ergste vormen van georganiseerde misdaad", zei procureur Lukowiak die een gedetailleerd beeld schetste van elke beklaagde. Daaruit bleek dat sommige pooiers er zelfs niet voor terugschrokken om zwangere meisjes te dwingen om verder te werken of hen onder druk te zetten om te zwijgen tegen de politie, zelfs na hun arrestatie afgelopen maart.

Mensenhandel?

De beklaagden deden er gisteren dan ook alles aan om hun rol te minimaliseren. "Mijn cliënt heeft met mensenhandel niks te maken. Hij kan zelfs amper zijn huur betalen", pleitte een van de advocaten. "Acht jaar geleden waren het de Bulgaren, dan de Albanezen, nu de Hongaren. Prostitutie is overal. Rijd Gent binnen, neem een zijstraat en je ziet het al. Maar daarom is het nog geen mensenhandel. De meeste meisjes zeggen trouwens dat ze niet gedwongen werden en het geld mochten houden", pleitte een andere advocaat. De leiders van de bende riskeren tien jaar cel, de pooiers vier tot acht jaar. Vonnis over enkele weken.

Bron: HLN

« Terug naar overzicht

Actuele projecten

RAVOT-EUR Project

Doorverwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hongarije, het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland en Payoke vzw van België hebben de volgende  aanvraag ingediend, "Verwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa" (hierna RAVOT-EUR) in het kader van de algemene oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen voor het programma "Preventie en bestrijding van criminaliteit" 2012 ISEC.

www.ravot-eur.eu

Lees meer »

Met steun van

Payoke sponsoren?

Klik hier

Payoke vzw • Leguit 4 • 2000 • Antwerpen • België • T +32 (0)3 201 16 90 • F +32 (0)3 233 23 24 • admin@payoke.be
Openingsuren secretariaat: Maandag - Donderdag: 09.00u-17.00u, Vrijdag: 09.00u-15.00u, Zaterdag - Zondag: gesloten