Nieuws

« Terug naar overzicht

Mensensmokkel:'Onwaarschijnlijk dat de illegalen in Zeebrugge in de container zijn gestapt'

In de vrachtcontainer in de haven van Tilbury zaten 35 verstekelingen. Eén van hen kwam om het leven. ‘We denken dat ze uit het Indische subcontinent komen’, lichte Trevor Rowe, de politiechef van Essex, toe op een persconferentie. Het schip was ‘s morgens vanuit Zeebrugge toegekomen.

Een woordvoerder van een ambulancedienst preciseerde dat de 34 overlevenden aan uitdroging en onderkoeling leden. ‘Na de eerste zorg werden de patiënten naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht, zeven naar Southend Hospital, negen naar Whitechapel in Londen en achttien naar het ziekenhuis van Basildon.’  Ze werden nog niet verhoord. De autoriteiten wachten tot de verstekelingen, onder wie heel wat kinderen, weer bij hun positieven zijn.

De politie zei dat personeel van de haven ‘geroep en geklop’ had gehoord en dat een ‘onderzoek wegens doodslag’ geopend was met betrekking tot de man die het leven liet.

Volgens politiechef Rowe stonden er ongeveer vijftig containers op de boot en wordt nog nagegaan of er in geen enkele andere container mensen zitten. De clandestiene migranten zaten in een container van Norstream, een vrachtferry van de rederij P&O die zaterdag om 7.35 uur gelost werd in Tilbury.

Gaten in controle

De federale scheepvaartpolitie werkt nauw samen met Essex om te onderzoeken hoe de verstekelingen in een vrachtcontainer op een schip van Zeebrugge naar Engeland gesmokkeld werden. 'Momenteel wordt alle film- en fotomateriaal bekeken dat voorhanden is. We gaan ook na hoe de controle is verlopen voor de verzegeling en proberen in kaart te brengen welke vrachtwagen de container heeft binnengereden', zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. 'We helpen de diensten in Essex zo goed mogelijk en leveren hen al het nodige onderzoeksmateriaal aan.'

Vanuit Brugge laat burgemeester Renaat Landuyt, tevens voorzitter van de Zeehaven van Brugge, weten dat hij wil nagaan waar er gaten zitten in de controle. Landuyt en de haven willen hard blijven werken om dit soort toestanden onmogelijk te maken in de toekomst.

Later zaterdagmiddag meldde het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, dat het op de hoogte is gebracht van het incident en dat er wordt meegewerkt aan het onderzoek. Volgens de procureur lijkt het onwaarschijnlijk dat de illegalen in Zeebrugge in de container zijn gestapt. Er was maar een heel korte periode tussen aankomst van de container en de inscheping. Bovendien was het toen klaarlichte dag. Die bevindingen bevestigen alvast het vermoeden van de Britse politie, die denkt dat de verstekelingen al onderweg waren vanuit het Indische subcontinent.

Bron: De Standaard

« Terug naar overzicht

Actuele projecten

RAVOT-EUR Project

Doorverwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hongarije, het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland en Payoke vzw van België hebben de volgende  aanvraag ingediend, "Verwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa" (hierna RAVOT-EUR) in het kader van de algemene oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen voor het programma "Preventie en bestrijding van criminaliteit" 2012 ISEC.

www.ravot-eur.eu

Lees meer »

Met steun van

Payoke sponsoren?

Klik hier

Payoke vzw • Leguit 4 • 2000 • Antwerpen • België • T +32 (0)3 201 16 90 • F +32 (0)3 233 23 24 • admin@payoke.be
Openingsuren secretariaat: Maandag - Donderdag: 09.00u-17.00u, Vrijdag: 09.00u-15.00u, Zaterdag - Zondag: gesloten