Nieuws

« Terug naar overzicht

Stagiaire Portret: Lucile Smith

De Britse Lucile Smith studeert een masteropleiding Geschiedenis en Politieke Wetenschappen aan de McGill University in Montreal. Ze is geïnteresseerd in vrouwenrechten en werkte in het verleden voor Amnesty International. Ze is een ambitieuze, nieuwsgierige en intelligente jongedame die zich tijdens haar stageperiode liet opvallen met veel zin voor initiatief. “Mijn stage bij Payoke was een paradoxale ervaring.”

“Payoke is gelegen op een uitzonderlijke locatie. Ik vond het Antwerpse Schipperskwartier aanvankelijk erg intimiderend. Als voorvechter van vrouwenrechten is het best choquerend om al die jonge meisjes daar als koopwaar in een vitrine te zien staan. Toch had deze buurt ook een positieve invloed op mijn stage. Bij Amnesty International behield ik altijd een zekere afstand van mijn onderwerpen. Bij Payoke zat ik vlak aan de frontlijn.”

“Ik werkte samen met stagiaire Navjot Sanghera aan een handleiding voor dokters om slachtoffers van mensenhandel te identificeren. Wat zijn signalen van mensenhandel? Hoe kan een dokter forensisch bewijs verzamelen voor het gerechtelijk onderzoek? Met wie kunnen ze samenwerken? De handleiding zal verspreid worden in ziekenhuizen, dokterspraktijken en universiteiten zodat deze hun personeel en studenten kunnen aanleren hoe je slachtoffers van mensenhandel identificeert. Het is een praktisch werkinstrument dat medisch personeel in staat stelt om een grotere rol te spelen in de strijd tegen mensenhandel.”

“Ik was tijdens mijn stage verrast door de brede juridische betekenis van mensenhandel in België. Een slachtoffer hoeft niet per se uit het buitenland te komen. Mensenhandel kan ook een nationaal fenomeen zijn, zoals uitbuiting door ‘loverboys’ bijvoorbeeld. Er bestaat hier ook een vlotte samenwerking tussen politie en ngo’s, wat uitzonderlijk is als je de vergelijking maakt met andere landen. België werkt volgens een victim based approach, een benadering waarbij het slachtoffer centraal staat. Dat vind ik knap.”

“Wat ik moeilijker kan vatten is het juridische onderscheid dat hier gemaakt wordt tussen mensenhandel en –smokkel. Iemand die naar België wordt gesmokkeld is naar mijn mening ook een slachtoffer van uitbuiting, ook al vertrekken deze mensen aanvankelijk vrijwillig. Deze mannen, vrouwen en kinderen weten vooraf niet aan welke gevaren ze zich blootstellen en zijn vaak maanden of jaren onderweg in verschrikkelijke omstandigheden. Ze zijn dus slachtoffers, en moeten ook zo behandeld worden.”

“Mijn stage bij Payoke was een paradoxale ervaring. Enerzijds was het moeilijk en triest werk door de aard van het onderwerp, maar tegelijkertijd was het ook erg aangenaam en motiverend. De samenwerking met Patsy Sörensen, directeur van Payoke, was fantastisch. Het is een zeer inspirerende vrouw. Dankzij haar geloof ik dat één individu een enorme impact kan hebben in een samenleving. Niets is onmogelijk, als je maar doorbijt.”

« Terug naar overzicht

Actuele projecten

RAVOT-EUR Project

Doorverwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hongarije, het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland en Payoke vzw van België hebben de volgende  aanvraag ingediend, "Verwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa" (hierna RAVOT-EUR) in het kader van de algemene oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen voor het programma "Preventie en bestrijding van criminaliteit" 2012 ISEC.

www.ravot-eur.eu

Lees meer »

Met steun van

Payoke sponsoren?

Klik hier

Payoke vzw • Leguit 4 • 2000 • Antwerpen • België • T +32 (0)3 201 16 90 • F +32 (0)3 233 23 24 • admin@payoke.be
Openingsuren secretariaat: Maandag - Donderdag: 09.00u-17.00u, Vrijdag: 09.00u-15.00u, Zaterdag - Zondag: gesloten