Nieuws

« Terug naar overzicht

Stagiaire Portret: Navjot Sanghera

 “Adventurous, unpredictable and rewarding”, zo beschrijft de Canadese Navjot Sanghera haar stage bij Payoke. Ze studeert een masteropleiding Politieke Wetenschappen en Geschiedenis aan de University of British Columbia in Vancouver en werkt in een opvanghuis voor slachtoffers van seksueel geweld. “Ik heb dankzij deze stage een bredere blik op uitbuiting  gekregen”, zegt Navjot. “Mensenhandel is meer dan alleen maar prostitutie.”

Navjot is een ambitieuze jongedame die reeds ervaring heeft met de opvang en begeleiding van slachtoffers van seksuele uitbuiting. En daarvoor heeft ze veel over. Vrijdagavond vertrekt ze na haar schooluren richting het opvanghuis in Vancouver en werkt dan door tot zaterdagochtend. “Het is niet altijd even makkelijk werk, maar wel heel boeiend. Ik eet samen met de slachtoffers en verzorg permanentie voor eventuele crisisopvang.”

“In het opvangcentrum ontmoette ik ook enkele slachtoffers van mensenhandel. Ik wilde meer te weten komen over het onderwerp en koos daarom voor een stageplaats bij Payoke. Samen met stagiaire Lucile Smith heb ik aan een handleiding voor dokters gewerkt die hen in staat moet stellen slachtoffers van mensenhandel te identificeren. Ik heb ook slachtoffers van mensenhandel begeleid bij hun bezoek aan hun ambassade in België. Daar was ik ooggetuige van de mensonterende discriminatie die veel slachtoffers moeten doorstaan.”

“De culturele verschillen maakten het soms moeilijk om de slachtoffers te helpen, vooral het taalgebruik kon een barrière zijn. Sommige Engelse woorden of uitdrukkingen bestaan immers niet in alle talen. Ook het emotionele aspect was niet altijd vanzelfsprekend. Er is een groot verschil tussen administratieve taken en werken met slachtoffers. Ik denk dat dat laatste nooit routine zal worden voor mij. Soms hecht ik me aan die mensen. Dat kan een obstakel zijn.”

“De marginalisering van slachtoffers van mensenhandel interesseert me. Het is niet evident voor hen om de hele Belgische integratieprocedure te doorlopen. Ze komen van de andere kant van de wereld, spreken een andere taal en hebben heel hun leven in een ander systeem geleefd. Dan moeten ze in korte tijd plots heel veel leren. Ik begrijp waarom die taal- en integratiecursussen belangrijk zijn, maar men legt zo wel veel druk op iemand die net psychologisch en lichamelijk uitgebuit is.”

“Dankzij mijn stage bij Payoke heb ik een bredere blik op mensenhandel gekregen. Aanvankelijk was die eerder beperkt tot de seksuele uitbuiting van vrouwen. Ik ben een feminist en vermoedde dat er een geslachtsdimensie zou schuilen in mensenhandel. Maar ook mannen worden verhandelt. Ik erken nog steeds het belang van geslacht in seksuele uitbuiting, maar mensenhandel is meer dan alleen maar prostitutie.”

 

« Terug naar overzicht

Actuele projecten

RAVOT-EUR Project

Doorverwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hongarije, het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland en Payoke vzw van België hebben de volgende  aanvraag ingediend, "Verwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa" (hierna RAVOT-EUR) in het kader van de algemene oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen voor het programma "Preventie en bestrijding van criminaliteit" 2012 ISEC.

www.ravot-eur.eu

Lees meer »

Met steun van

Payoke sponsoren?

Klik hier

Payoke vzw • Leguit 4 • 2000 • Antwerpen • België • T +32 (0)3 201 16 90 • F +32 (0)3 233 23 24 • admin@payoke.be
Openingsuren secretariaat: Maandag - Donderdag: 09.00u-17.00u, Vrijdag: 09.00u-15.00u, Zaterdag - Zondag: gesloten