Nieuws

« Terug naar overzicht

Slechts topje van ijsberg?

Vlaanderen wordt wel degelijk overspoeld door een nieuw soort mensenhandel, zoals Dag Allemaal schreef. Dat blijkt uit gecoördineerde politiecontroles in West- en Oost-Vlaanderen. 

Amper een week nadat Dag Allemaal het enorme aanbod aan buitenlandse prostituees in Vlaamse plattelandsgemeenten aan het licht bracht, hield het gerecht in Oost- en West-Vlaanderen een grootscheepse controleactie in bars en privéhuizen. Het is duidelijk dat de actie geïnspireerd werd door de bewuste reportage, maar dat wil het parket niet met zoveel woorden bevestigen. Mogelijk sneed de kritiek van Patsy Sörensen in Dag Allemaal diep. Volgens haar is de strijd tegen vrouwenhandel geen prioriteit meer voor de politie, nu alles wordt ingezet op terreurbestrijding.


INDRUKWEKKEND

De cijfers van de actie zijn in ieder geval indrukwekkend. In West-Vlaanderen alleen al werd binnengevallen in 37 bars, 10 privéhuizen‚ 2 massagesalons en 1 hotel. In dat hotel -Bascule in Roeselare bleken álle kamers bezet door prostituees. Liefst 128 personen werden gecontroleerd. De meesten waren buitenlanders, uit Polen, Roemenië of Nigeria. Sommige dames bleken illegaal in het land en betaalden sowieso geen belastingen op hun activiteiten. En die activiteiten zijn behoorlijk intens, merkten agenten tijdens de controle. De gsm’s van de prostituees bleven maar rinkelen.

 

RED LIGHTS

De speurders kwamen op die adresjes terecht via een simpele zoektocht op de gespecialiseerde website www.redlights.be. ‘De actie is niet gericht tegen de vrouwen zelf, die meestal om financiële redenen dit werk doen. Wél tegen degenen die hen uitbuiten’ liet een woordvoerder van het Brugse parket weten.

 

PRIVÉ ONTVANGST

Allicht heeft de actie slechts het topje van de ijsberg blootgelegd. Volgens onze bron een insider uit het prostitutiemilieu die voor zijn veiligheid anoniem wil blijven - zijn het vooral Zuid_Amerikaanse prostituees die de boel verzieken. ‘In de jaren negentig had je veel vrouwen uit het Oost-blok’, vertelde hij in Dag Allemaal. ‘Maar tegenwoordig zie ik op gespecialiseerde zoekertjes-sites honderden vrouwen uit Colombia, Brazilië of Venezuela. Die privé ontvangen in onopvallende rijtjeshuizen of villa’s, soms met vier tegelijk. En ze doen álles, ook onbeschermd vrijen.’

 

De activiteiten bleken behoorlijk intens. Toen de agenten ter plaatse waren, bleven degsm’s van de prostituees maar rinkelen

  

ONDERBEMAND 

Patsy Sörensen, oprichtster van hulporganisatie Payoke, bevestigde: ‘In afgelegen oorden hebben pooiers die meisjes volledig in hun greep. Vaak zijn hun identiteitspapieren afgepakt. Pas na jaren kunnen ze zich ‘uitkopen’. Maar de politiediensten die zich met de strijd tegen vrouwenhandel bezighouden, zijn helaas schromelijk onderbemand. En met de terreurdreiging krijgen alleen de grote zaken nog voorrang. Verdoken prostitutie, is blijkbaar geen prioriteit’ 

« Terug naar overzicht

Actuele projecten

RAVOT-EUR Project

Doorverwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hongarije, het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland en Payoke vzw van België hebben de volgende  aanvraag ingediend, "Verwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa" (hierna RAVOT-EUR) in het kader van de algemene oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen voor het programma "Preventie en bestrijding van criminaliteit" 2012 ISEC.

www.ravot-eur.eu

Lees meer »

Met steun van

Payoke sponsoren?

Klik hier

Payoke vzw • Leguit 4 • 2000 • Antwerpen • België • T +32 (0)3 201 16 90 • F +32 (0)3 233 23 24 • admin@payoke.be
Openingsuren secretariaat: Maandag - Donderdag: 09.00u-17.00u, Vrijdag: 09.00u-15.00u, Zaterdag - Zondag: gesloten