Payoke tijdslijn

« Terug naar overzicht

Het Begin

28 december 1987

 

In geheel Europa heerst er een economische teruggang die zich tot in alle uithoeken van de unie laat voelen. In ons land gaan er massaal bouwbedrijven over kop en de haven van Antwerpen publiceert tegenvallende cijfers. Wanneer in beide sectoren crisis heerst, wankelt de economie. Iedereen voelde aan ‘den lijve’ de teruglopende welvaart. Armoede kon niet uitblijven en komt op vele plaatsen nadrukkelijker aan de oppervlakte.

In 1984 belandt Patsy Sörensen in de stuurgroep: ‘Herwaarderingsgebied St Paulus’ van de eerste wijk. Het begint allemaal met gesprekken rond een koffietafel. Ze luistert naar de mensen en gaat daarna in deze microkosmos van de gehele stad een actieve rol spelen. De honger van de kansarmen trekt onmiddellijk haar aandacht en prompt begint ze met soepbedeling. Omdat er mensen in de kou zitten, gaat ze warme soep op het hoofdkwartier van de plaatselijke ABVV in de Ommeganckstraat ophalen. 

Door de moeilijke levensomstandigheden verzeilen veel vrouwen in de prostitutie met alle risico’s daaraan verbonden. Hun problemen zijn zoveel omvattend dat Patsy als toenmalige SP-militante een opvangcentrum voor prostitués wilde oprichten. Het kon actieve vrouwen medisch begeleiden en zij die de uitstap wilden wagen een andere toekomst bieden. Volgens de Belgische wetgeving was prostitutie onbestaande en voor iets dat niet bestaat, kan men ook geen opvanghuis oprichten. Voor twijfelaars zou dit al voldoende zijn om het initiatief te laten rusten of tot betere tijden uit te stellen. Patsy Sörensen voelt zich echter emotioneel met de slachtoffers verbonden en zoekt naar oplossingen. Met haar sociale bekommernis ‘pur sang’ stelde ze de benedenverdieping van haar eigen woning als opvanghuis ter beschikking. Ondanks haar diploma van het hoger kunstonderwijs met specialisatie schilderen, koos Patsy resoluut voor de weg van de menselijke solidariteit. Ze plantte een boom met vele takken, die het leven van deze lerares van het stedelijk onderwijs helemaal door elkaar zou schudden. Patsy Sörensen en haar medewerkers hebben door hun globale aanpak de misdaad achter mensenhandel niet alleen hier maar ook in de hele wereld in het volle daglicht geplaatst.

Payoke vindt zijn eerste onderkomen in de woning van Patsy in de Zirkstraat 27 op 28/12/1987. Door haar sociale vaardigheid komt ze onmiddellijk in contact met de schrijnende vrouwenproblematiek en mensenhandel, die er ongestoord bloeit.

Ze is dit jaar kandidaat bij de provincieraadverkiezingen maar ondanks haar groot aantal voorkeurstemmen wordt ze niet verkozen. Het was wel de aanvang van haar politieke loopbaan, die niet altijd met rode rozen bezaaid was. Mensen, die de sociale ongelijkheid van de samenleving aanpakken, komen maar zelden onder de indruk van theorieën, die men in praktijk niet kan toepassen. Die tegenstelling vormde op termijn de voedingsbodem van vele politieke meningsverschillen, die niet zouden uitblijven.                                   

Als gevolg van de sociaal-economische omstandigheden gaat Payoke zoveel wegen bewandelen, dat een taakverdeling zich opdringt. Men vormt afzonderlijke eenheden, die ieder een gedeelte van het werk op zich nemen. Het leven en de moeilijkheden van deze afdelingen komen de volgende bladzijden aan bod.   

« Terug naar overzicht

Actuele projecten

RAVOT-EUR Project

Doorverwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hongarije, het ministerie van Veiligheid en Justitie van Nederland en Payoke vzw van België hebben de volgende  aanvraag ingediend, "Verwijzing van- en bijstand aan slachtoffers van mensenhandel in Europa" (hierna RAVOT-EUR) in het kader van de algemene oproep van de Europese Commissie tot het indienen van voorstellen voor het programma "Preventie en bestrijding van criminaliteit" 2012 ISEC.

www.ravot-eur.eu

Lees meer »

Met steun van

Payoke sponsoren?

Klik hier

Payoke vzw • Leguit 4 • 2000 • Antwerpen • België • T +32 (0)3 201 16 90 • F +32 (0)3 233 23 24 • admin@payoke.be
Openingsuren secretariaat: Maandag - Donderdag: 09.00u-17.00u, Vrijdag: 09.00u-15.00u, Zaterdag - Zondag: gesloten